Webshop
KERESÉS AZ ELLE DECOR OLDALON

Indusztrális környezet és magyaros ízek a nemrég nyílt Marischka étteremben

Törzshely

2021. november 22.

4 perc olvasás

article-img
© Marischka Étterem

A nemrég felújított Attila 99 loftban helyet kapó Marischka étteremben vacsoráztunk, és az ételek mellett a látványban sem csalódtunk. Sőt!


Az épületnek - amiben többek között a Marischka étterem is helyet kapott - a története nem annyira kalandos, de az előélete mindenképpen izgalmas: a házat Györgyi Dénes tervezte 1936-ban az Elektromos Művek számára. Habár az évek során többször felújították, de az eredeti karakterét mindvégig megőrizte.  

A Marschka étterem csapata

Ahol jelenleg a Marischka étterem áll ott volt régen a trafóház, míg a fentebbi emeleteket a szolgáltató irodái foglalták el. Az étterem ennek az érdekes helyiségnek őrzi az emlékét, azzal, hogy a hatalmas belmagasság mellett, az indusztriális hangulatú szellőzők és csövek is megmaradtak a felújítás során. Az elemek közé pedig növények kerültek, amik azt az érzetet keltik, hogy maga a természet hódította vissza magának a területet. 

Marischka étterem

Ez a kettősség: a régi és új összefonódása egyébként is jellemző az étterem kialakítására. Részben antik és vintage bútorok alkotják a berendezést, ezek szépen foglalják el a teret, de a legmeghatározóbb elemek mégis a kerámiák. Kevés étterem, sőt nagyon kevés hely, mondhatja el magáról, hogy saját keramikusa van, de a Marischka rendelkezik ilyennel. Ha egy kicsit jobban odafigyelünk meg is érthetjük, hogy miért van rá szükség a tálkák és tányérok mind egyedileg logózottak, és mind egy művész keze nyomát viselik.  Az igazi showstopper mégis azok a kerámia levelek, amik a központi oszlopokon kúsznak felfelé a már említett zölddel gazdagon beültetett mennyezet felé, barátságos dzsungel benyomását keltve. Ezek a kerámia levelek is annak a bizonyos alkotónak a kezemunkáját dícsérik.

Részletekben, tehát nincs hiány, az biztos, az éttermet életrekeltő csapat - Bokor Jancsi, Dákány Tibor és Hatvani Ádám -  minden apróságra odafigyeltek. Az épületben található lakások mind hadvezérekről lettek elnevezve, és ezek a híres vezetők saját koktélt is kaptak a bárban, 8 téli és 8 nyári ital színesíti az étlapot. A konyhát vezető Purger Attila az ételek létrehozásakor szabad kezet kapott, a mai napig úgy alakítja, ahogy éppen azt jónak látja, vagy ahogy a szezonhoz a legjobban igazodik. Ott létünkkor éppen a sárgaborsó főzelék cseréjén gondolkodtak, de miután annyira lelkesedtünk érte, reméljük, hogy azért még megfontolják a megtartását egy darabig.

Marischka étterem

Koncepció és cél volt az étterem létrehozásakor, hogy ne egy újabb feszengős, luxus étterem nyíljon Budán, hanem a helyszín (Krisztinaváros) igényeinek megfelelve, legyen ez egy barátságos közeg, ahova bármikor le lehet jönni, be lehet ugrani meginni egy finom koktélt, vagy megenni egy jó hagymás rostélyost. Aki a környéken lakik annak biztos törzshelye lesz a Marischka, de valószínűleg azoknak is, akik távolabbról jönnek, mert ezért érdemes egy kicsit többet utazni. Velünk például biztosan gyakran lehet majd itt találkozni. 

article-gallery-img