Webshop
KERESÉS AZ ELLE DECOR OLDALON

Őszi színek a lakásban, amik feltöltik a lelkünket

Inspiráció

2021. november 23.

4 perc olvasás

Elle Decoration
article-img
© Unsplash

Az ősz talán a legszíngazdagabb évszak, amelynek árnyalatai feltöltik a lelkünket, sőt, a melegebb, karakteresebb árnyalatok – barna, sárga, vörös és a zöld valamennyi tónusa – bizonyítottan növelik a hőérzetünket. Így mi is gyakran alkalmazzuk ezeket a színárnyalatokat a falak dekorálása során, még mielőtt átveszik az uralmat az ünnepi díszek és a csillogás.


Mind tapasztaljuk és érezzük, mennyire fontosak és milyen hatásokat képesek kiváltani, vagy semlegesíteni a színek, így nem mindegy a választás, különösen, ha az otthonunk dekorálásáról van szó. Most megmutatjuk, hogyan érdemes alkalmazni őket a belső terek kialakítása során!

Barátságos barna

A barna és földszínű árnyalatai – a bézstől a mandula színen át egészen a csokoládéig – megnyugtató, meghitt hatást keltenek, kiegyensúlyozottságot, biztonságot sugalnak. Ha már az előszobába belépve megpillantjuk ezt a színt, azt érezhetjük: de jó, hogy hazaérkeztünk! A hálószobába is remek választás, hiszen segít ellazulni, kikapcsolni egy nyüzsgő, felfokozott nap után.

Őszi színek otthonunk dekorálásához
Poli-Farbe

A barna nagy előnye, hogy semleges, így minden más színnel remekül társítható, jól illeszkedik a meleg sárgához, narancshoz és szépen játszik a hűvös kékkel. Ha falakat színeznénk vele, akkor sötét árnyalatokban csak ott gondolkozzunk, ahol nappal bőven van természetes fényünk, este pedig mesterséges világításunk. Egy sötétebb, kisebb helyiségbe világosabb falszínt javaslunk, a sötétekkel pedig inkább csak dekoráljuk a falat. Azzal is számoljunk, hogy a barna fal mellett a mennyezet és a padló színe világos legyen, illetve a berendezésben is jelenjen meg másik szín is, hogy ne keltsen „öreges”, komor összhatást.

Tipp a Poli-Farbe Platinum árnyalatai közül: vasvirág V30, nád N30.

A zöld és ellazító tónusai

Kellemes atmoszférát teremthetünk a lakásban a zölddel is, amely biztonságérzetet kelt bennünk és védelmet nyújt a lelkünknek. Itt azonban az árnyalatok között jelentősebb különbség van: a sárgába hajlóak, mint például az olíva vagy a menta, játékosak és inspirálóan hatnak, növelik a kreatív energiákat például a dolgozószobába vagy a nappaliba. Ezzel szemben a hűvösebb, kékbe hajló zöldek nyugtatóak, pihentetőek, segítik az ellazulást, például a fürdőszobában. Itt is vegyük figyelembe, hogy egy kisebb, fénytelenebb helyiségbe nyomasztóak lehetnek a sötét árnyalatok. Egy pasztell, krém vagy fehér színű falat viszont kitűnő ötlet harsányabb zölddel dekorálni - akár mi magunk is tervezhetünk ábrákat. Már egyetlen hangsúlyos zöld motívum is elég a fehér falon ahhoz, hogy megteremtsük a természetes hangulatot.

Zöld színek használata belső térben
Poli-Farbe

Tipp a Poli-Farbe Platinum árnyalatai közül: bogáncs B50, hunyor H60.

Energikus sárgák

A sárga energetizál és élettel tölti meg a teret, ám figyeljünk, hogy ne essünk túlzásba, érdemes csak egy-egy falon megjeleníteni. Az avar színei, vagy a sárguló falevelek is jól harmonizálnak a természetben a zöld színekkel, így az otthonunkban is érdemes keverni őket a természetes hatás érdekében.

Tipp a Poli-Farbe Platinum árnyalatai közül: libapimpó L20, gólyahír G40.

Keverjük az ősz árnyalatait!

Az ősz színei nemcsak a természetben állnak jól egymásnak, hanem a falon és a berendezési tárgyakon, kiegészítőkön is mixelhetjük őket. Jó hozzábújni az intenzív sárgás, zöldes pihe-puha, vastag textilekhez, legyen az egy horgolt vagy bársony anyagú díszpárna, polár vagy műszőrme pléd, ami alatt kellemes elnyújtózni olvasás vagy filmnézés közben. Egy süppedős bordó vagy barna shaggy szőnyeg is a melegség, a nyugalom és a kényelem érzetét kelti. Skandináv módra halmozhatunk egymásra az évszak színeiben játszó párnákat is az ágyon vagy a kanapén. Az őszi harmóniába szépen illeszkednek a rusztikus vagy natúr faanyagok: egy rattan asztal, vagy bambusz tároló.

Őszi színek kombinálása otthonunkban
Caption

Tipp a Poli-Farbe Platinum árnyalatai közül: ballagófű B35, szivarfa Sz50, fenyőspárga F30, szalmarózsa Sz60.