Webshop
KERESÉS AZ ELLE DECOR OLDALON

Ezek a jövő tárgyai – Konstantin Grcic első önálló kiállítása

2022 nagy dobása

2021. december 01.

2 perc olvasás

Elle Decoration
article-img
© Konstantin Grcic, Fotó: Florian Böhm/Vitra

Ha máris azon töröd a fejed, hogy milyen kiállításon vehetnél részt a következő esztendőben, akkor adunk egy tippet: Konstantin Grcic designer New Normals névre elkeresztelt kiállítása 2022 nagy dobásának ígérkezik.


Ha nem is ugrik be elsőre, milyen tárgyakat köszönhetünk a designszcéna egyik szupersztárjának, Konstantin Grcicnek, egy ötletével már biztosan találkozhattunk: az ikonikus Web székkel, például a 4-es metró Gellért téri megállójában.

Meglepő, de Grcic első önálló intézményi kiállítására csupán 2022-ben kerül sor a berlini Haus am Waldsee-ben, ahol a tervező olyan utópikus és disztópikus tárgyak létrehozására vállalkozik, amelyek a hétköznapok és a munka metszéspontjában állnak.

A New Normals hétköznapi tárgyainkat és rituáléinkat kérdőjelezi meg, amelyek bár manapság teljesen magától értetődőnek tűnnek, néhány évtizeddel ezelőtt még aligha ismerték őket. Így egy okostelefon aligha tűnik újszerűnek, pedig igazi rejtélyt jelentene a múlt látogatói számára. 

Grcic designer New Normals kiállításának egyik darabja
Konstantin grcic, New Normals (részlet), 2021, fotós: Florian Böhm

Ebből inspirálódva Grcic olyan tárgyak megalkotását tűzi ki célul, amelyek annak ellenére, hogy még nem léteznek, a jövőben könnyedén hétköznapi tárgyainkká válhatnak. A designer hétköznapi tárgyakat és saját alkotásait kombinálja, ennek köszönhetően pedig „új normák” jönnek létre, amelyek a ránk váró számos jövő egyikét vetítik előre, de rámutatnak jelenünk tárgyi környezetének szerepére is az életünkben.

Konstantin grcic, New Normals (részlet), 2021, fotós: Florian Böhm


A kiállítás 2022. január 21. és április 28. között látogatható.